16 Aralık 2012 Pazar

Akvaryum Nasıl Kurulur?

Akvaryum Nedir?

Akvaryum, çoğunlukla cam ya da yüksek dirençli plastik gibi saydam malzemelerden yapılan, genellikle balık olmak üzere, bazen de omurgasızlar ve ayrıca amfibyumlar, deniz memelileri ve sürüngenler gibi suda yaşayan bitki ve canlıların tutulduğu ve daha çok bu canlıların sergilenmesi amacıyla kullanılan içi su dolu, küçük bir cam kavanozdan büyük su tanklarına kadar geniş bir yelpazede yeralan kap ve yapılar. Akvaryum sahibi olmak dünya çapında yaklaşık 60 milyon kişi tarafından paylaşılan popüler bir hobidir.



akvaryum resimleri masaustu akvaryum aquarium wallpaper 4 Akvaryum Nedir? Akvaryum Nasıl Kurulur ? Akvaryuma Hangi Balıklar Konur ?

Çok eski zamanlardan beri bilinen akvaryum’u Çinliler kullanmışlardır.On yedinci yüzyıldan itibaren de Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır.

Akvaryumlarda ya tatlı sularda yaşayan balıklar ve çeşitli bitkiler veya deniz sularında yaşayan, çeşitli deniz canlıları bulunur. Bu şekil akvaryumlar, çoğu zaman dört köşeli kaplar şeklinde yapılır. Dibinde yıkanmış ve kaynatılmış nehir veya deniz kumu bulunur. Yer yer çeşitli bitkiler yerleştirilir. İçine su doldurulduktan belirli bir süre sonra canlılar konur.


akvaryum resimleri masaustu akvaryum aquarium wallpaper 1 Akvaryum Nedir? Akvaryum Nasıl Kurulur ? Akvaryuma Hangi Balıklar Konur ?

Akvaryumlarda içine konulan deniz canlılarının alıştığı suyun yaşadığı çevrenin sıcaklığına uygun olması; suyun belirli zamanlarda havalandırılarak, canlının solunumu için gerekli oksijenin temin edilmesi; canlıların ihtiyacı olan besinlerin verilmesi, dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Akvaryum Kurulumu

Bitkilerle, kayalarla ve ağaç kökleriyle dekore edilmiş güzel bir akvaryumda yüzen renkli balıkları izlemek ayrı bir zevkdir. Akvaryum dinlendirir, stresi azaltır. Hatta akvaryuma bakanların kalp atışlarının yavaşladığı bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle olacak, bugün Almanya’da birçok dişçi, muayenehanesinin bekleme odasına akvaryum kurduruyor.
akvaryum resimleri masaustu akvaryum aquarium wallpaper 7 Akvaryum Nedir? Akvaryum Nasıl Kurulur ? Akvaryuma Hangi Balıklar Konur ?

AKVARYUMU NEREYE KURALIM?

Akvaryumu pencereden biraz uzak, günde birkaç saatten fazla güneş almayacağı, oturma yerine yakın, uygun yükseklikte (tabandan 80-90 cm. yükseklikte), elektrik fişine yakın bir yere kurulmalıdır.

NASIL BİR AKVARYUM ALALIM

Eski çerçeveli akvaryumların modası geçmiştir. Silikon ile yapıştırılmış çerçevesiz akvaryumlar tercih edilmelidir. İlk başlangıçta 50-70 litrelik akvaryumlar yeterlidir.

Akvaryum camı düzgün ve yeterli kalınlıkta olmalıdır. Ucuzluğuna bakılarak ince camlı akvaryum satın alınması hatalı olacaktır. Cam kalınlığı en az 4 mm. olmalıdır.Akvaryum sağlam, düzgün ve iyi yapılmış olmalıdır.Arzu ettiğiniz ölçüde bir akvaryum bulamazsanız akvaryumcunuz istediğiniz ölçülerde bir akvaryum yaptıracaktır.

akvaryum resimleri masaustu akvaryum aquarium wallpaper 3 Akvaryum Nedir? Akvaryum Nasıl Kurulur ? Akvaryuma Hangi Balıklar Konur ?
AKVARYUMU NASIL KURALIM ?

Akvaryumu düzgün bir yere yerleştirelim.Elektrik fişine yakın, pencereden uzak olsun. Çok uzun süre güneş almasın.

Isıtıcı ve termostat ayrı ise termostatı üst akvaryum kenarına ıstıcıyı dip kısmına yerleştirin ve ısıtıcı fişini termostata takınız. Günümüzde termostat ve ısıtıcısı müşterek otomatik termostatlı ısıtıcıların kullanılması artmış bulunmaktadır. Bu tür ısıtıcıları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Bu ısıtıcılar ayar vidaları dışarıda olacak şekilde yan cama yerleştirilir. Bu tür ısıtıcıların ayar kısmı suya girerse ısıtıcı su alır ve bozularak kullanılmayacak duruma gelir. Bu konuya dikkat edilmelidir.Dereceyi akvaryum kenarına vantuzu ile yerleştirin.Hava pompasından gelen hava borusuna ikili çeşmeyi bağlayın. Çeşmenin birini hava taşı, diğer çeşmeyi süngerli filtreye takın. Hava taşını akvaryum dibine, süngerli filtreyi arka cama iliştirin. Üçlü fişe ışık donanımını hava pompası ve termostatı bağlayınız. Kum ve çakıl isteniyor ise yerleştiriniz. Dekor malzemelerini koyunuz. Akvaryumun dip kısmına aşağıda açıklandığı şekilde su doldurduktan sonra üçlü fişi elektriğe takınız.
akvaryum resimleri masaustu akvaryum aquarium wallpaper 4 Akvaryum Nedir? Akvaryum Nasıl Kurulur ? Akvaryuma Hangi Balıklar Konur ?

Suyunuz klorlu su ise bir gün bekleyiniz, su dinlensin, ısınsın ve içinde klor varsa uçsun. Ayrıca kurduğunuz akvaryuma balık koymadan önce su sızdırıp sızdırmadığını da kontrol etmiş olursunuz.

Akvaryumunuzu 6-7 gün boş olarak çalıştırdıktan sonra balıklarınızı ekliyebilirsiniz.

Akvaryumunuz hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder